Huvudmeny: I Maxibåtarna I Forum I Köp, sälj och uthyres I Länkar I Om MaxiSidorna I Rekreation

Ofta frågade frågor

Jag kommer bygga ut denna sida allt eftersom frågor kommer in.

Tipssidan kan vara värdefull också.

Generellt om Maxi

Fråga Svar
Finns det ritningar som visar hur man syr bomtält / sittbrunnstält? Nej, varken jag eller Nimbus har några ritningar tillgängliga.
Varför tillverkar inte längre Maxi en mindre instegsmodell (som Maxi 68 eller Maxi 800)? Maxi 800 var tänkt som en instegsmodell, men eftersom det är dyrt att tillverka segelbåtar i Sverige blev priset för högt, köparna uteblev och båten blev inte lönsam.
Detta har gjort att det är tveksamt om någon billig Maxi kommer tillverkas, eftersom det är svårt med lönsamheten.
Vilka Maxibåtar tillverkas idag? Maxi 1050, Maxi 1100, Maxi 1300
Vem äger Maxi idag? Viamare. Viamare Group, äger bland annat Nimbus Boats, Maxi Yachts, Storebro, Ryds
Vilken årsmodell har min Maxi? Slå upp den i MaxiSidornas databas över tillverkningår.

Reservdelar / reparationer

Fråga Svar
Var kan jag få tag på reservdelar till Maxi?

Är det allmänna detaljer som lanternor och dyl. är det bäst att vända sig till närmaste båtsportbutik, personligen handlar jag oftast hos Byggplast och Båtprylar, men andra butiker är säkert lika bra.

När det gäller mer specifika detaljer som tex. luckor, har Nimbus fortfarande kvar vissa reservdelar. Kontakta Jonas Göthberg på Nimbus via telefon 031-697715 eller via e-post spare.parts@nimbus.se

Var kan jag få tag på reservdelar till Maxim? Nimbus har ett begränsat lager med reservdelar till Maximen, det som finns är roder, stripes, relingslister och kapell. Eventuellt har Peter Svahn på Tjörn reservdelar. Enligt den informationen som jag fått har han under många år sålt reservdelar parallellt med Nimbus/Maxi. Dock har varken jag eller Nimbus några adressuppgifter.
Hur får man tag på luckor och andra trädetaljer? Det finns inte kvar några trädetaljer, om du inte kan snickra själv får du anlita en snickare.
Vilken typ av gelcoat skall användas vid reparation av äldre Maxisegelbåtar? De flesta båtarna skall repareras med Jotun 804 eller Jotun 812. Jag återkommer med närmare specifikationer.
Var kan jag få tag på dekaler?!

Finns att köpa hos Nimbus och Systemtext. Kostar från någon tusenlapp och uppåt beroende på modell.

Gamla dekalen tas bort med värmepistol. Värmepistolen används med stor försiktighet!

Rutorna läcker! (Äldre båtar)

Det går att reparera!

Man använder butyltejp som i varmt väder appliceras med hjälp av värmepistol (inte för varmt!) och ett hammarskaft (eller dyl.). Med hammarskaftet sätts tejpen fast med ett jämt tryck.

Butyltejpen torkar aldrig riktigt så för att undvika kladd på segel och andra detaljer appliceras ett lager med saltvatten- och soltåligt silikon runt rutan.

Rutor och butyltejp går att anskaffa hos Nimbus.

Rigg (äldre modeller)

Fråga Svar
Mitt försegel ser inte bra ut. Hur mycket jag än hissar seglet ser det slarvigt ut. (Stagliket är sträckt.) Det som har hänt är att staglikslinan har krympt, något som är väldigt vanligt på äldre Maxisegel. Om du inte är segelmakare är det bara att lämna in seglet för byte av staglikslinan.

Maxi 68

Fråga Svar
Skall (midskepps) främre och bakre vant korsas? Nej.
Vad är Maxi 70? 1982 byggdes två eller en Maxi 70. Den skall enligt uppgift ha en högre mast (10m) och en annan köl. Maxi 70 är lätt att känna igen då den har en gul linje istället för den vanliga blå.

Maxi Fenix

Fråga Svar
Vad skall jag göra med hålet längst ner i roderbladet. Det skall vara öppet på vintern (när båten är upptagen på land) så att bladet inte sprängs av vattnet. När båten sjösätts skall hålet sättas igen.
Roderet glappar Detta är ett vanligt problem på Fenix. Antagligen är övre eller undre bussningen utsliten, ev. båda. Dessa finns att få tag på som reservdelar.